Informatie over een ooglidcorrectie

Wat is een ooglidcorrectie?

Door het natuurlijke verouderingsproces en onder invloed van zonlicht en de zwaartekracht verliest de kringspier rondom het oog en de huid haar elasticiteit en gaat een deel van de huid met onderliggende structuren zakken. Hierdoor ontstaan onder andere de zogenaamde wallen ten gevolge van het naar voren komen van schokabsorberend vetweefsel wat in de oogkassen ligt. De ooglidcorrectie is een esthetische chirurgische techniek waarmee deze problemen weggenomen kunnen worden. Een ooglidcorrectie is een esthetische ingreep die onder lokale verdoving plaatsvindt. Hierbij krijgt u een aantal kleine injecties ter hoogte van het operatiegebied. De ingreep is veilig en zeer cliëntvriendelijk. De ingreep kan worden verricht op de bovenste- en/of onderste oogleden. Wij kunnen u tijdens een consult meer vertellen over de mogelijkheden van de ooglidcorrectie in uw situatie. Wanneer de bovenste oogleden zo zwaar zijn en over uw wimpers hangen kan het zijn dat uw zorgverzekeraar de ingreep voor u vergoedt. Gezien het nieuwe zorgstelsel is dit afhankelijk van welk pakket u heeft en bij welke zorgverzekeraar. U kunt hiervoor contact opnemen met uw verzekeraar, maar de overheid heeft bepaald dat de bovenoogleden niet meer hoeven te worden vergoed. Een correctie van de onderste oogleden wordt nimmer vergoed door de zorgverzekeraar.

Bent u geschikt voor een ooglidcorrectie?

De beste kandidaten voor een ooglidcorrectie zijn mannen en vrouwen met een reële verwachting ten aanzien van het resultaat van de ingreep. Het doel van de ingreep is het verminderen van wallen en/of verminderen van het huidoverschot. Na de behandeling zien de meeste mensen er vaak weer jonger uit en hebben ze ook weer een frisse blik. Voordat u deze ingreep wil ondergaan volgt eerst een consult en een onderzoek. Hierna kan worden aangeven of een ooglidcorrectie de eventuele ingreep is die een oplossing kan bieden voor uw wensen.

Het consult

Voorafgaand aan elke behandeling vindt een uitgebreid informatiegesprek met de arts plaats. Tijdens dit consult zal de arts u vragen stellen over uw medische achtergrond en uw algemene gezondheidstoestand. Op basis van uw wensen en persoonlijke kenmerken bepaalt u samen met de arts de voor u meest geschikte behandeling. De arts neemt de ingreep met u door en geeft aan welke resultaten kunnen worden verwacht. Tevens worden de mogelijke risico's en complicaties die zelfs bij een veilige operatie als een ooglidcorrectie kunnen optreden met u besproken. De mogelijke complicaties die zich zouden kunnen voordoen kunt u hieronder terugvinden bij “Veel gestelde vragen”. Als u op basis van dit uitgebreide informatiegesprek besluit om tot een behandeling over te gaan, dan wordt een behandelingsdatum vastgesteld en zult u verdere aanwijzingen krijgen betreffende de voor- en nazorg.

De behandeling

Een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U bent dus voor, tijdens en na de ingreep volledig bij bewustzijn. De arts zal het te behandelen gebied voor de ingreep markeren. Hierna wordt het gebied geïnjecteerd met een verdovingsvloeistof en een oplossing die er voor zorgt dat tijdens de behandeling nauwelijks bloed vrijkomt. De arts zal binnen het gemarkeerde gebied zeer voorzichtig een reepje huid los snijden en verwijderen. Het behandelde gebied zal worden gehecht met een doorlopende onderhuidse hechting. Bij een onderste ooglidcorrectie zal de verslapte huid- en spierlaag worden opgetrokken en worden vastgezet aan het botvlies van de oogkas. Deze onderste laag hechtingen zal niet of heel langzaam oplossen, de zichtbare hechtingen worden na 1 week verwijderd. Het herstel na een bovenooglid correctie geschiedt opmerkelijk snel, die van de onderoogleden vraagt meer tijd. Zeker zullen de behandelde gebieden een geringe zwelling en eventueel een bloeduitstorting vertonen. Na de ingreep heeft u nagenoeg geen pijn. Om de trekkrachten op de huid te verminderen en eventuele zwelling tegen te gaan zult u gedurende een aantal dagen een hechtpleister dragen op de wonden. De relatie met de arts en de medewerkers van onze praktijk eindigt niet na de ingreep. Na 1 week komt u voor controle naar de praktijk en zullen de hechtingen door de arts worden verwijderd, hetgeen over het algemeen niet pijnlijk is. Drie maanden na de ingreep komt u nog een keer terug voor de eindcontrole.

Het resultaat

Direct na de ingreep zult u al redelijk zicht hebben in het effect van de behandeling. Het is echter een chirurgisch behandeling en uw lichaam moet zich van deze ingreep herstellen. De lichte zwelling van het behandelde gebied zal verdwijnen en de huid zal in de loop van weken strakker trekken. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is na ongeveer vier weken te beoordelen. Bij de onderste oogleden is meer tijd nodig en kan het deel van het litteken in de kraaienpootjes langer rood, onregelmatig en gevoelig blijven vanwege het vastzetten van huid- en spierlaag op het botvlies.

Veel gestelde vragen

Zijn de littekens duidelijk zichtbaar na de behandeling?

De incisie en hechtingen zijn in de eerste week zichtbaar. De huid wordt volgens de beste techniek gehecht. In de huid van de oogleden bevindt zich weinig collageen waardoor deze huid over het algemeen opmerkelijk goed en snel geneest doordat er ook na de ingreep nauwelijks collageenvorming plaatsvindt. Het uiteindelijke resultaat is hierbij ook afhankelijk van uw wondgenezing en hoe uw lichaam zelf littekens maakt. Het deel van het litteken in de kraaienpootjes zal langer rood blijven.

Zijn er risico's en complicaties?

Complicaties na een ooglidcorrectie zijn zeer ongewoon. Het ongemak van zwelling, roodheid, roodheid van de littekens en bloeduitstortingen is van tijdelijke aard. Specifieke complicaties die na een blepharoplastiek kunnen optreden zijn asymmetrie, trek aan de oogleden en een nabloeding of infectie in de oogkas (in 0,04% van de gevallen veroorzaakt dit blindheid). Een complicatie die bij een onderste ooglidcorrectie kan voorkomen is een ectropion of onderste ooglidretractie. Wanneer dit optreedt dient er een kleine ingreep te worden verricht voor de correctie hiervan. Algemene risico's die na iedere ingreep kunnen optreden zijn onder andere een allergische reactie, infectie, nabloeding, trombose en een gestoorde wondgenezing. Licht ongemak, zoals bloeduitstortingen en een strak gevoel nemen vrij snel af. De lichte zwelling van de behandelde gebieden verdwijnt in de weken na de ingreep.

Komen de hangende oogleden weer terug?

Hoe lang het effect zichtbaar blijft is niet exact vooraf te voorspellen, het natuurlijke verouderingsproces gaat door en de snelheid hiervan is individueel bepaald. De klok wordt lokaal terug gezet in de tijd en zal enkele jaren effect geven.

Kan ik littekencrème gebruiken na de ingreep?

De littekens zijn een aantal maanden rood en zullen na verloop van de tijd verbleken. U mag de littekens na 1 week insmeren met een vette crème en heel licht masseren. Zorgt u er wel voor dat de littekens beschermd blijven tegen overmatig zonlicht, bijvoorbeeld door het dragen van een zonnebril.

Wanneer mag ik weer sporten?

De meeste mensen gaan na een periode van twee weken weer sporten. Alleen als de bloeduitstortingen die na de ingreep ontstaan langer aanblijven, raden wij u aan nog even te wachten. Wanneer u iets van de grond wilt pakken, buig dan niet voorover maar zak door de knieën.

Wanneer mag ik douchen of in bad?

Na drie dagen mag u weer voorzichtig onder de douche. Zorgt u ervoor dat het behandelde
gebied niet nat wordt. Na 1 week kunt u ook weer in bad. De temperatuur van het water mag
niet te heet zijn, omdat dit het behandelde gebied kan doen zwellen. Ook is het beter om kort
te douchen.

Wanneer kan ik weer mijn lenzen dragen?

Na 1 week kunt u weer normaal lenzen dragen, indien mogelijk al eerder.

Wanneer kan ik weer make-up gebruiken?

Na 1 week kunt u weer voorzichtig make-up gebruiken. Let u er wel op dat u bij het verwijderen van de make-up niet te hard over het behandelde gebied wrijft.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

Na 1 week gaan de meeste mensen weer aan het werk. De hechtingen worden verwijderd en het litteken mag dan gecamoufleerd worden.